Gesztenyekrémes-csokoládés fánkocskák
2011.12.14. 16:12
Hozzávalók 20 darabhoz:
6 dkg margarin vagy vaj
csipet só
12,5 dkg finomliszt
4 tojás
A krémhez:
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
25 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál rum
2 dl behűtött tejszín
4 dkg étcsokoládé
3-4 szelet narancs
néhány citromfűlevélke
A fánktésztához 2,5 dl vizet felforralunk a margarinnal és a sóval. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen addig keverjük, a míg a massza összeáll, elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és könnyű masszává keverjük, azaz képviselőfánkot, ún. égetett tésztát készítünk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és egymástól tisztes távolságra 20 db diónyi halmot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 220°C fokra előmelegített sütőben (amelynek aljára betettünk egy forró vízzel félig telt edényt) 15-18 percig sütjük. Még melegen levágjuk a kalapjukat, hagyjuk kihűlni.
A krémhez meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrűre keverjük a tojássárgájákat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot, hagyjuk teljesen kihűlni, aztán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és arányosan elosztva megtöltjük vele a fánkocskákat. Tálalás előtt a csokoládéból burgonyahámozóval forgácsokat farigcsálunk. A narancsszeleteket hat-nyolc háromszögre vágjuk, beleállítjuk a krémbe, tetejét, meghintjük a csokoládéforgáccsal és citromfűlevélkékkel díszítjük.
|