Mandulás krém
2011.12.14. 16:21
Hozzávalók 4 személyre:
2 rúd vaníia
5 dl tej
6 tojássárgája
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg őrölt mandula
5 dkg tisztított, pirított vágott mandula
A díszítéshez:
tejszínhab, gyümölcsök
Előkészítés:
A vaníliarudakat hosszában kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk, félretesszük.a visszamaradt héjjal felforraljuk a tejet, majd kicsit lehűtjük.
Elkészítés:
A tojások sárgáját fém keverőtálba tesszük, habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliapépet,a citromhéjat és gyors keverés mellett beleöntjük a tejet.
Egy lábasban kevés vizet forralunk, arra ültetjük a keverőtálat, és vízgőzön, egyenletes keverés mellett , 20-25 perc alatt besűrítjük. amikor elég sűrű,belekeverjük az őrölt mandulát. Levesszük a gőzről, és gyakran kevergetve kihűtjük.
A kihűlt krémet 4 kehelybe szétosztjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál megszórjuk a pirított mandulával és tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.
|