Baklava
2011.12.15. 09:32
Hozzávalók a tésztához:
30 db réteslap
20 dkg sózatlan, olvasztott vaj
30 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg méz
A sziruphoz: 1 db citrom, 10 dkg méz, 2 dl víz, 1 db narancs héja
15 dkg mézet felmelegítünk, hozzáadjuk a cukrot és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót és összekeverjük. egy tepsit kikenünk vajjal. Ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott vajjal, ismét két réteslap következik vajjal megkenve, ezt ismételjük 10 réteslapig. Ekkor ezekre kenjünk a diós töltelék felét, majd kettesével váltogatva megint 10 lap következik. Rákenjünk a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 lappal, mindig bevajazva. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeretnénk szeletelni. aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: a citrom levét összekeverjük a vízzel, mézzel és narancshéjjal felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, meglocsoljuk a kihűlt sziruppal, tetejét meghintjük dióval.
|